Het telde daar 16,8 miljard euro voor neer. Woensdag zei Bos tegen de parlementaire enquêtecommissie-De Wit dat dit de uitkomst was van onderhandelingen met de Belgische overheid. Nederland ging die onderhandelingen in met een bedrag dat zou moeten liggen tussen 12 miljard en 20 miljard euro en de Belgen wilden 24 miljard zien van de Nederlanders.
,,Het bedrag van 16,8 miljard was goed in het licht van de waarderingen die wij toen hadden”, aldus Bos. Hij benadrukte dat het er niet om ging hier financieel een slaatje uit te slaan. Wel wilde Bos met de aankoop voorkomen dat het financiële systeem en de welvaart van Nederland ,,naar de rand van de afgrond” werden gebracht.
Tegen een muur
België en Nederland stonden volgens hem allebei met de rug tegen een muur toen ze in oktober 2008 met elkaar onderhandelden over de redding van het Fortis-concern, waarvan ABN Amro deel uitmaakte. Bos vond het terecht dat de parlementaire enquêtecommissie kritische vragen stelde over de aankoopprijs, maar wees er ook op dat sinds de reddingsoperatie overal in de westerse wereld de koersen van de aandelen van banken gekelderd zijn.
De Europese Commissie verbond aan de staatssteun van ABN Amro en aan ING de voorwaarde dat onderdelen van de banken afgestoten moesten worden. Dit moest oneerlijke concurrentie voorkomen tussen banken die wel staatssteun kregen en banken die zichzelf wisten te redden. Eurocommissaris Neelie Kroes werd hierover aan de tand gevoeld door de enquêtecommissie. ABN Amro zag zich genoodzaakt om het onderdeel Hollandsche Bank Unie met een verlies van meer dan een miljard van de hand te doen aan Deutsche Bank. Bos had graag gezien dat Kroes hem de mogelijkheid had geboden van een alternatief, zodat hij sterker zou staan in de onderhandelingen. Hij vond het niet prettig dat hij hierover bot ving bij de eurocommissaris. Kroes liet tijdens haar verhoor door de commissie merken nergens spijt van te hebben.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl